Our first house

Assalamualaikum…

After all the dramas, all the fees (blerghhh) the keys now are ours. Dated 23/01/2014 my husband and I planned for one day leave for key collections.

We started to find our own house since 2011. Didnt get married yet. Still dont have any saving and gaji pon ciput. So we just rent the house for a start.

Since then, kitorang jalan2 carik rumah. Cakap je kat mana ade iklan rumah sume kami terjah. Dari kawasan bandar sampai ceruk kampung. Dekat area seremban,nilai, sri pajam, sendayan semua kitorang dah buat site visit.

Lomg story short. One day early jan 2013 lisa ajak saja jln2 tgk puncak alam. Aku xkeje pon lagi masa tu. Tgk2 mcm bekenan dengan type semi d kat situ. Harga 420k pastu ade 7% diskon. Gamble letak deposit. Rm100 je depo. Start dari haritu xtenang la asek call org yg in charge loan. Then loan lepas. Dah sign loan bank. Tinggal nk pegi sign snp. Tapi maybe xde rezeki kot, ktorang laki bini decided utk cancel. Sbb nye ktorang da plan nak beli umah kat sendayan. Sebab nye aku dpt keje kat shell cyberjaya. Jauh dr puncak alam. konon sendayan dekat sket. Sbb ramai kwn kje cyber dok seremban lek jee. Fyi umah kat area seremban sendayan n seri pajam tempting bak hangg. Murah dan luas.
So tercancel lah umah puncak alam. Xde rezeki.

Di jadikan cerita lagi, ktorang xjadi g beli umah kt seremban tu. Sbb pk2 balik jauh oi nak ulang alik keje. Sian wan naik motor ulang alik. So ktorang try pusing area seri kembangan ni. Umah bank lelong sume ktorang da call. Sekali tu wan ajak pusing area alam putra tu. Aku cm eh ni gated guaded sume mcm xmampu je yang nk masuk. Gate dia pkai tembok bukan dawai. Tp cam jom ah try konon2 nk tgk umah for sale kt dlm tu.

Masa register kt guard, guard tu ckp – want to visit show house?. Speaking gonzales si pak guard. Aku pn mcm wow ade show house. Masuk la situ. Sales assistant situ lyn ktorang baik je. Oh lupa nk btau. Rupenye show house tu Banglo T____T. Telan air liur jela. Tp sales assistant tu cam paham kot aku xbeduit lalu dia ajak ktorang g tgk townhouse duplex kt belakang. Projek phase 4 katenye. Aku mcm mls nk pegi sbb aku xsuka townhouse.

Tp bila g tgk. Aku terus suka. Sbb dia mcm rumah biasa cume dia tiga tgkt. So balik tu da pk masak2, ibu pn da aku bwk melawat kawasan. Ibu pn mcm suka. Then ktorang gamble letak depo 5k. Loan xlepas burn 50%. Cuak sgt masa tu. Lama jugak ktorang nk dpt jwpn loan lulus.

Dah rezeki kot. Akhirnye dpt jugak. Byk sgt drama. Org bank yg susah sgt utk angkat fon dan reply msg. Saket ati tp nak buat cemana. Umah siap december. Tp sbb kelembapan mbsb buat keje lalu january 23 jugak baru aku dpt collect keys. Jiran sume dah buat renovation and ade yg da tggl situ pon. Xpelah asalkan dapat. Alhamdulillah.

And now ktorang tgh tunggu dornag repair defect. Oh boleh x tnb tesalah pasang meter? Pasang kat umah sebelah yg xberpenghuni tu. Dugaan betull

Org grill dah ukur td. Tapi dia nak p becuti raya dulu 2 minggu. Tunggu dia welding sume grill gedebuk gedebak march dia kate baru leh pasang. Wuwuwuw. Lamanyaaa. Aku nak move awl sbb xnk byr dua umah. Umah kt baru ni and umah sewa skang.

Igt nak psg grill siap sume dulu baru plaster ceiling tp nmpk gayenye ni buat plaster ceiling la dulu kot. Moga allah lindung keluarga dan harta benda aku dr sebarang musibah dan kecelakaan. Risau gak org curik lampu ke ape. Ok dah la. Pnjg sgt.

Is syg, mama happy our little family dah ade nest baru. Hasil titik peluh mama and papa. I love u syg.

Alam sanctuary seri kembangan.

20140123-210005.jpg

20140123-210014.jpg

Advertisements